Suhu air dan masa perendaman berbeza mengikut jenis teh. Cara terbaik untuk menyediakan teh hijau adalah dengan merendamnya selama kira-kira tiga minit menggunakan air pada suhu 180 hingga 185 darjah Fahrenheit. Teh anda boleh menjadi astringen daripada pembebasan tanin jika anda menggunakan air yang terlalu panas. Pertimbangkan cerek air elektrik yang membolehkan anda menetapkan suhu untuk hasil yang terbaik.
Dr. Raj Dasgupta, ketua penasihat perubatan Garage Gym Reviews, merumuskan faedah alami dengan baik: "Dari masa ke masa, anda mungkin akan melihat lebih banyak tenaga yang stabil, penghidratan yang lebih baik dan kurang kerengsaan perut kerana teh hijau lebih mudah dihadam daripada kopi."
8 manfaat kesihatan tersembunyi teh hijau
Meta-analisis 2023 bagi 17 ujian menunjukkan hubungan yang berpotensi antara penggunaan teh hijau dan tahap glukosa puasa dan HbA1c yang lebih rendah. Penyelidik dalam kajian 2019 terhadap warga Jepun berusia 40 hingga 79 tahun mendapati pengambilan teh hijau boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 2 dengan meningkatkan etilamin serum. Kajian 2020 di Jepun melibatkan hampir 5,000 orang yang menghidap diabetes jenis 2. Ia menyimpulkan bahawa meminum dua cawan kopi dan teh hijau setiap hari boleh mengurangkan risiko kematian berbanding dengan hanya meminum satu daripada minuman tersebut.
Sebatian teh hijau, seperti epigallocatechin-3 gallate (EGCG) dan L-theanine, mungkin membantu melindungi daripada penurunan kognitif yang berkaitan dengan usia, memelihara ingatan dan mengurangkan risiko demensia. Orang dewasa pertengahan umur dan lebih tua yang minum teh hijau sekurang-kurangnya sekali seminggu menunjukkan risiko kecacatan kognitif 64% lebih rendah, menurut kajian pada 2020.
Kajian berasingan pada 2020 menunjukkan penurunan dalam biomarker cecair serebrospinal (CSF) yang dikaitkan dengan peningkatan risiko Alzheimer. Di sebalik janjinya, penyelidikan tambahan diperlukan untuk menentukan sebatian teh hijau khusus yang memberi manfaat kepada otak dan ingatan peminum biasa.
4. Meningkatkan pembakaran lemak dan pembinaan otot
Jika anda ingin membakar lemak dan membina otot, ekstrak teh hijau boleh membantu. Penyelidik dalam tinjauan 2021 menentukan bahawa pengambilan teh hijau boleh meningkatkan hasil angkat berat lebih daripada daripada senaman sahaja. Kajian 2013 mendapati GTE boleh meningkatkan pengoksidaan lemak sehingga 17% semasa sesi berbasikal intensiti sederhana
"Salah satu cara saya secara peribadi menggunakan ekstrak teh hijau adalah tepat sebelum sesi kardio," kata Terry Tateossian, pakar pemakanan diperakui ISSA dan pengasas THOR: The House of Rose, sebuah syarikat bimbingan kesihatan kumpulan dan individu. "Saya akan mengekalkan penggunaannya terhad kepada minuman pra-senaman yang meningkatkan pembakaran lemak, daya tahan, tumpuan dan pemulihan, semuanya sambil memastikan anda terhidrat dan bertenaga," kata Tateossian.
Yang berkata, kesimpulan kajian 2013 mendapati bahawa ekstrak teh hijau boleh meningkatkan pengoksidaan lemak semasa rehat lebih baik daripada semasa bersenam, jadi lebih banyak penyelidikan diperlukan.
Suplemen ekstrak teh hijau boleh meningkatkan profil lipid dan glisemik, mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, menurut meta-analisis 2021 daripada 55 ujian terkawal rawak. Kajian 2022 terhadap 18,609 orang menunjukkan hubungan antara penggunaan teh hijau dan risiko penyakit jantung yang lebih rendah, walaupun pada mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi. Minum dua atau lebih cawan kopi setiap hari meningkatkan risiko penyakit jantung bagi penghidap hipertensi yang teruk.
Walaupun analisis genetik 2022 tidak menemui korelasi antara teh hijau dan risiko penyakit jantung yang lebih rendah, ia mendapati ia mengurangkan risiko strok, kegagalan jantung dan hipertensi dengan ketara.
Kehilangan kepadatan tulang, atau osteoporosis, menjadikan anda lebih mudah patah, tetapi teh hijau boleh membantu menguatkan tulang anda. Wanita berusia lebih 50 tahun berkemungkinan besar mengalami osteoporosis. Teh hijau mengandungi antioksidan yang tinggi, yang boleh meningkatkan pembentukan tulang dan mengekalkan isipadu dan ketebalan, menurut kajian 2011 kajian tikus.
Meta-analisis 2017 terhadap 17 kajian mendapati bahawa polifenol teh hijau boleh mengehadkan kehilangan tulang, terutamanya pada wanita yang tidak minum alkohol atau merokok. Satu kajian 2009 mencadangkan bahawa teh hijau boleh membantu mencegah osteoporosis dengan mengimbangi metabolisme tulang dan mengurangkan peluang kehilangan tulang sebelum ia bermula, walaupun lebih banyak kajian manusia diperlukan
7. Boleh mengurangkan risiko strok
Menurut Yayasan Kesedaran Strok, strok menjejaskan hampir 800,000 rakyat Amerika setiap tahun, dengan sekitar 140,000 kematian setiap tahun. Mengambil teh hijau dengan kerap boleh mengurangkan risiko strok. Meta-analisis 2009 sembilan kajian mendapati bahawa mengambil tiga atau lebih cawan teh hijau setiap hari boleh mengurangkan risiko strok sebanyak 21%.
Menurut Yayasan Kesedaran Strok, strok menjejaskan hampir 800,000 rakyat Amerika setiap tahun, dengan sekitar 140,000 kematian setiap tahun. Mengambil teh hijau dengan kerap boleh mengurangkan risiko strok. Meta-analisis 2009 sembilan kajian mendapati bahawa mengambil tiga atau lebih cawan teh hijau setiap hari boleh mengurangkan risiko strok sebanyak 21%.
Dalam kajian kohort 2013 yang besar terhadap lebih 82,000 orang Jepun, penyelidik mendapati bahawa meminum sekurang-kurangnya empat cawan teh hijau atau dua cawan kopi setiap hari mengurangkan risiko strok sebanyak 20%. Kajian 2019 terhadap lebih 46,200 orang dalam tempoh 18.5 tahun mendapati antara satu hingga enam cawan teh hijau setiap hari mengurangkan risiko kematian selepas strok atau serangan jantung. Bagi mereka yang tidak mempunyai sejarah strok atau serangan jantung, pengambilan teh hijau dan kopi meningkatkan hasil berbanding dengan bukan peminum.
Teh hijau mempunyai kepekatan tertinggi asid amino L-theanine berbanding teh lain, yang boleh membantu mengurangkan tahap kebimbangan dan tekanan anda.
Dalam kajian 2017 terhadap 20 pelajar, mereka yang minum teh hijau rendah kafein didapati mempunyai tindak balas tekanan yang lebih rendah daripada kumpulan plasebo. Satu lagi kajian 2017 terhadap individu pertengahan umur juga mendapati penanda tekanan yang lebih rendah dalam kumpulan teh hijau, yang turut meningkatkan kualiti tidur mereka berbanding kumpulan plasebo.
Dalam RCT 2019 seramai 30 orang yang telah ditambah dengan 200mg L-theanine setiap hari selama empat minggu, kumpulan suplemen mempunyai skor kebimbangan dan tekanan yang lebih rendah dan skor fungsi kognitif yang lebih tinggi daripada kumpulan plasebo. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa purata cawan teh hijau mempunyai sekitar 15mg L-theanine.
Kesimpulan
Maklumat yang terkandung dalam artikel ini adalah untuk tujuan pengetahuan dan maklumat sahaja dan tidak bertujuan sebagai nasihat kesihatan atau perubatan. Sentiasa konsultasi dengan doktor atau pengamal kesihatan bertauliah lain mengenai sebarang soalan yang anda ada tentang keadaan perubatan atau objektif kesihatan.
Sumber/kredit: cnet/kesihatan/nutrisi
0 comments: