16 Mac 2025

Jika Anda Tidak Minum Teh Hijau, Anda Akan Terlepas 8 Manfaat Ini




Teh hijau mempunyai sejarah yang panjang sejak kira-kira 3000 tahun SM di China. Bermulanya sebagai minuman perubatan membawa kepada teh hijau menjadi salah satu minuman paling popular di dunia; pasaran teh global kini bernilai lebih $300 bilion.

Teh hijau ialah teh tidak teroksida yang berasal dari tumbuhan camellia sinensis. Ia tumbuh di Asia, terutamanya di China dan Jepun. Daun teh dipetik dan kemudian dipanaskan untuk mengelakkan pengoksidaan dan mengekalkan katekin, sebatian flavonoid semulajadi dengan sifat antioksidan dan anti-radang. Daun kemudian digulung dan dikeringkan, walaupun kaedah pemprosesan boleh berbeza bergantung pada kawasan.

Teh hijau ialah teh yang paling banyak digunakan dan mempunyai manfaat kesihatan, membentuk kira-kira 20% daripada pasaran pengeluaran teh global.

Suhu air dan masa perendaman berbeza mengikut jenis teh. Cara terbaik untuk menyediakan teh hijau adalah dengan merendamnya selama kira-kira tiga minit menggunakan air pada suhu 180 hingga 185 darjah Fahrenheit. Teh anda boleh menjadi astringen daripada pembebasan tanin jika anda menggunakan air yang terlalu panas. Pertimbangkan cerek air elektrik yang membolehkan anda menetapkan suhu untuk hasil yang terbaik.

Secawan teh hijau mempunyai antara 15 hingga 48mg kafein setiap hidangan 8oz. Kandungan kafein meningkat jika anda melepasi tiga minit, tetapi turun jika anda menggunakan semula uncang teh

Dr. Raj Dasgupta, ketua penasihat perubatan Garage Gym Reviews, merumuskan faedah alami dengan baik: "Dari masa ke masa, anda mungkin akan melihat lebih banyak tenaga yang stabil, penghidratan yang lebih baik dan kurang kerengsaan perut kerana teh hijau lebih mudah dihadam daripada kopi."

Mencari alternatif tanpa kafein? Semak teh herba, campuran herba, rempah ratus dan bahan tumbuhan yang biasanya tidak mengandungi kafein. Anda juga boleh mencuba teh baharu melalui kelab teh atau langganan.

8 manfaat kesihatan tersembunyi teh hijau


Walaupun anda boleh minum teh hijau untuk beberapa manfaat kesihatan, ia juga mungkin bermanfaat dalam bentuk lain, seperti ekstrak, aplikasi topikal dan makanan tambahan. Semak beberapa manfaat kesihatan tersembunyi teh hijau, disokong oleh pakar dan penyelidikan saintifik.


1. Boleh membantu anda hidup lebih lama

Pelbagai kajian membujur mencadangkan bahawa minum teh hijau boleh membantu anda hidup lebih lama dengan mengurangkan risiko penyakit dan kematian semua sebab. Hampir 500,000 peserta dalam kajian yang diterbitkan pada 2022, dengan susulan selepas 11 tahun, mendapati mereka yang minum sekurang-kurangnya dua cawan teh hijau setiap hari mempunyai risiko kematian semua sebab yang lebih rendah. Termasuk kopi dengan teh mempunyai hasil yang sama.

Kajian kohort 2016 terhadap 6,517 orang dewasa pertengahan umur dan warga emas Cina menghasilkan penemuan yang sama, terutamanya dalam kalangan mereka yang tidak pernah merokok. Begitu juga, selepas 15 tahun susulan lebih 164,000 lelaki Cina yang sihat, kajian 2016 yang berbeza mendapati bahawa teh hijau boleh mengurangkan risiko kematian dan mengembangkan kanser dan penyakit kardiovaskular.

Menurut kajian Jepun 2019, wanita yang minum satu hingga dua cawan teh setiap hari mempunyai kadar penyakit pernafasan dan kematian kanser yang lebih rendah, dan mereka yang minum tiga atau lebih cawan sehari mempunyai risiko kematian yang lebih rendah daripada semua sebab, terutamanya penyakit kardiovaskular.


2. Boleh menurunkan gula dalam darah

Diabetes jenis 2 menjadi lebih berleluasa, dengan sebanyak 95% populasi diabetes didiagnosis dengan jenis 2, menurut CDC. Sesetengah kajian mencadangkan pengambilan teh hijau secara tetap sekurang-kurangnya dua cawan sehari boleh mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2.

Meta-analisis 2023 bagi 17 ujian menunjukkan hubungan yang berpotensi antara penggunaan teh hijau dan tahap glukosa puasa dan HbA1c yang lebih rendah. Penyelidik dalam kajian 2019 terhadap warga Jepun berusia 40 hingga 79 tahun mendapati pengambilan teh hijau boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 2 dengan meningkatkan etilamin serum. Kajian 2020 di Jepun melibatkan hampir 5,000 orang yang menghidap diabetes jenis 2. Ia menyimpulkan bahawa meminum dua cawan kopi dan teh hijau setiap hari boleh mengurangkan risiko kematian berbanding dengan hanya meminum satu daripada minuman tersebut.


3. Boleh meningkatkan kesihatan otak dan ingatan

Sebatian teh hijau, seperti epigallocatechin-3 gallate (EGCG) dan L-theanine, mungkin membantu melindungi daripada penurunan kognitif yang berkaitan dengan usia, memelihara ingatan dan mengurangkan risiko demensia. Orang dewasa pertengahan umur dan lebih tua yang minum teh hijau sekurang-kurangnya sekali seminggu menunjukkan risiko kecacatan kognitif 64% lebih rendah, menurut kajian pada 2020.

Kajian berasingan pada 2020 menunjukkan penurunan dalam biomarker cecair serebrospinal (CSF) yang dikaitkan dengan peningkatan risiko Alzheimer. Di sebalik janjinya, penyelidikan tambahan diperlukan untuk menentukan sebatian teh hijau khusus yang memberi manfaat kepada otak dan ingatan peminum biasa.


4. Meningkatkan pembakaran lemak dan pembinaan otot

Jika anda ingin membakar lemak dan membina otot, ekstrak teh hijau boleh membantu. Penyelidik dalam tinjauan 2021 menentukan bahawa pengambilan teh hijau boleh meningkatkan hasil angkat berat lebih daripada daripada senaman sahaja. Kajian 2013 mendapati GTE boleh meningkatkan pengoksidaan lemak sehingga 17% semasa sesi berbasikal intensiti sederhana

"Salah satu cara saya secara peribadi menggunakan ekstrak teh hijau adalah tepat sebelum sesi kardio," kata Terry Tateossian, pakar pemakanan diperakui ISSA dan pengasas THOR: The House of Rose, sebuah syarikat bimbingan kesihatan kumpulan dan individu. "Saya akan mengekalkan penggunaannya terhad kepada minuman pra-senaman yang meningkatkan pembakaran lemak, daya tahan, tumpuan dan pemulihan, semuanya sambil memastikan anda terhidrat dan bertenaga," kata Tateossian.

Dia mengesyorkan secawan teh hijau 30 hingga 45 minit sebelum bersenam atau ekstrak dengan 200 hingga 300mg EGCG, tetapi lebih rendah dalam kafein untuk mengelakkan rangsangan berlebihan.

Yang berkata, kesimpulan kajian 2013 mendapati bahawa ekstrak teh hijau boleh meningkatkan pengoksidaan lemak semasa rehat lebih baik daripada semasa bersenam, jadi lebih banyak penyelidikan diperlukan.


5. Dapat meningkatkan kesihatan jantung

Suplemen ekstrak teh hijau boleh meningkatkan profil lipid dan glisemik, mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, menurut meta-analisis 2021 daripada 55 ujian terkawal rawak. Kajian 2022 terhadap 18,609 orang menunjukkan hubungan antara penggunaan teh hijau dan risiko penyakit jantung yang lebih rendah, walaupun pada mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi. Minum dua atau lebih cawan kopi setiap hari meningkatkan risiko penyakit jantung bagi penghidap hipertensi yang teruk.

Walaupun analisis genetik 2022 tidak menemui korelasi antara teh hijau dan risiko penyakit jantung yang lebih rendah, ia mendapati ia mengurangkan risiko strok, kegagalan jantung dan hipertensi dengan ketara.


6. Dapat menguatkan tulang

Kehilangan kepadatan tulang, atau osteoporosis, menjadikan anda lebih mudah patah, tetapi teh hijau boleh membantu menguatkan tulang anda. Wanita berusia lebih 50 tahun berkemungkinan besar mengalami osteoporosis. Teh hijau mengandungi antioksidan yang tinggi, yang boleh meningkatkan pembentukan tulang dan mengekalkan isipadu dan ketebalan, menurut kajian 2011 kajian tikus.

Meta-analisis 2017 terhadap 17 kajian mendapati bahawa polifenol teh hijau boleh mengehadkan kehilangan tulang, terutamanya pada wanita yang tidak minum alkohol atau merokok. Satu kajian 2009 mencadangkan bahawa teh hijau boleh membantu mencegah osteoporosis dengan mengimbangi metabolisme tulang dan mengurangkan peluang kehilangan tulang sebelum ia bermula, walaupun lebih banyak kajian manusia diperlukan


7. Boleh mengurangkan risiko strok

Menurut Yayasan Kesedaran Strok, strok menjejaskan hampir 800,000 rakyat Amerika setiap tahun, dengan sekitar 140,000 kematian setiap tahun. Mengambil teh hijau dengan kerap boleh mengurangkan risiko strok. Meta-analisis 2009 sembilan kajian mendapati bahawa mengambil tiga atau lebih cawan teh hijau setiap hari boleh mengurangkan risiko strok sebanyak 21%.

Strok iskemia menyekat bekalan darah ke otak dan menyumbang kira-kira 87% daripada strok, menurut Persatuan Strok Amerika. Meta-analisis 2012 terhadap 14 kajian mendapati bahawa minum sekurang-kurangnya tiga cawan sehari mengurangkan risiko strok iskemia sebanyak 13%.

Dalam kajian kohort 2013 yang besar terhadap lebih 82,000 orang Jepun, penyelidik mendapati bahawa meminum sekurang-kurangnya empat cawan teh hijau atau dua cawan kopi setiap hari mengurangkan risiko strok sebanyak 20%. Kajian 2019 terhadap lebih 46,200 orang dalam tempoh 18.5 tahun mendapati antara satu hingga enam cawan teh hijau setiap hari mengurangkan risiko kematian selepas strok atau serangan jantung. Bagi mereka yang tidak mempunyai sejarah strok atau serangan jantung, pengambilan teh hijau dan kopi meningkatkan hasil berbanding dengan bukan peminum.


8. Kurangkan kebimbangan dan tekanan

Teh hijau mempunyai kepekatan tertinggi asid amino L-theanine berbanding teh lain, yang boleh membantu mengurangkan tahap kebimbangan dan tekanan anda.

Dalam kajian 2017 terhadap 20 pelajar, mereka yang minum teh hijau rendah kafein didapati mempunyai tindak balas tekanan yang lebih rendah daripada kumpulan plasebo. Satu lagi kajian 2017 terhadap individu pertengahan umur juga mendapati penanda tekanan yang lebih rendah dalam kumpulan teh hijau, yang turut meningkatkan kualiti tidur mereka berbanding kumpulan plasebo.

Dalam RCT 2019 seramai 30 orang yang telah ditambah dengan 200mg L-theanine setiap hari selama empat minggu, kumpulan suplemen mempunyai skor kebimbangan dan tekanan yang lebih rendah dan skor fungsi kognitif yang lebih tinggi daripada kumpulan plasebo. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa purata cawan teh hijau mempunyai sekitar 15mg L-theanine.


Kesimpulan

Penuh dengan antioksidan dan sebatian pelindung, teh hijau mempunyai sejarah panjang dalam menyediakan pelbagai manfaat kesihatan. Pengambilan tetap dua atau lebih cawan setiap hari boleh mengurangkan risiko penyakit anda, meningkatkan pembakaran lemak dan membantu anda hidup lebih lama. Jika anda mempertimbangkan untuk mengurangkan penggunaan kopi anda, anda mungkin mahu beralih kepada teh hijau.

Maklumat yang terkandung dalam artikel ini adalah untuk tujuan pengetahuan dan maklumat sahaja dan tidak bertujuan sebagai nasihat kesihatan atau perubatan. Sentiasa konsultasi dengan doktor atau pengamal kesihatan bertauliah lain mengenai sebarang soalan yang anda ada tentang keadaan perubatan atau objektif kesihatan.

Sumber/kredit:  cnet/kesihatan/nutrisi

Related Posts:

0 comments: