Jika anda perlukan sarapan pagi yang padat dengan sumber nutrien, telor adalah terbaik untuk anda!
Telur rebus ialah cara yang cepat dan mudah untuk mengumpulkan beberapa nutrien penting, daripada antioksidan kepada vitamin B dan kolin.
Di sekeliling, telur rebus (putih telur) adalah makanan rendah kalori dan kaya protein.
Garis Panduan Pemakanan untuk Amerika 2020-2025 mengesyorkan makan pelbagai jenis buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, tenusu (atau soya sebagai alternatif), minyak sihat dan makanan kaya protein.
Di sekeliling, telur rebus (putih telur) adalah makanan rendah kalori dan kaya protein.
Apa lagi yang perlu diketahui tentang ruji sarapan ini?
Kami meminta pakar untuk memecahkan semua nutrien yang terdapat dalam telur rebus, berapa banyak protein yang sebenarnya terkandung di dalamnya dan mengapa (bagi kebanyakan orang) ia adalah makanan yang bagus untuk dimasukkan ke dalam diet harian yang seimbang.
Berapa banyak kalori dalam telur? Satu telur rebus besar mengandungi 72 kalori, hampir 5 gram lemak dan sekitar 1.5 gram lemak tepu, kata O'Neal.
Telur, dan kuning telur khususnya, merangkum vitamin dan mineral, ia adalah sumber vitamin A, vitamin B, riboflavin, folat, besi dan zink yang baik, katanya.
Telur juga merupakan salah satu sumber kolin terbaik, mineral yang sangat penting semasa kehamilan kerana ia menyokong pengeluaran asetilkolin, yang membantu pengecutan otot, katanya.
Kolin juga telah terbukti penting dalam menggalakkan fungsi kognitif pada orang dewasa yang lebih tua, kata Dr Amar Dave, pakar perubatan gaya hidup dengan MedStar Health.
Berapa banyak protein dalam telur?
Terdapat sekitar 6 hingga 7 gram protein dalam satu telur rebus yang besar, kata O'Neal.
Telur rebus kaya dengan protein, walaupun anda tidak boleh bergantung padanya sahaja untuk memenuhi semua keperluan protein harian anda (yang penting untuk pertumbuhan dan pemulihan otot).
Pengambilan protein anda bergantung kepada dua faktor: berat badan anda, dan berapa banyak anda bersenam.
Bagi orang dewasa, elaun pemakanan (RDA) protein yang disyorkan ialah sekurang-kurangnya 0.8 gram protein per kilogram berat badan, menurut Harvard Health.
Jadi, jika seseorang mempunyai berat 180 paun, disyorkan mereka makan sekitar 65 gram protein sehari, kata O'Neal.
Jika anda seorang yang sangat aktif, anda perlu mengambil lebih sedikit protein daripada orang biasa, di antara 1.2 gram hingga 2 gram protein setiap kilogram berat badan.
Jika anda hamil, ia juga disyorkan pengambilan protein anda lebih tinggi daripada purata, sekitar 1.1 gram protein setiap kilogram berat badan, katanya.
Berapa kerap saya boleh makan telur rebus?
Dalam konteks diet seimbang, bagi kebanyakan orang, adalah baik untuk makan dua hingga tiga telur rebus setiap hari jika anda mahu, kata O'Neal.
Ia amat penting untuk mempelbagaikan sumber protein anda, kata Dave.
Untuk membantu mencapai matlamat protein anda, pertimbangkan untuk memasukkan campuran daging tanpa lemak, ayam dan telur.
Bagi sumber protein berasaskan tumbuhan, beliau mengesyorkan makan makanan seperti oat potong keluli, kekacang, biji, lentil dan tauhu.
Bolehkah saya makan telur rebus jika saya mempunyai kolesterol tinggi?
Jika anda mempunyai kolesterol tinggi, anda mungkin pernah mendengar anda harus mengehadkan pengambilan telur anda, atau elakkan memakannya sepenuhnya.
Kebimbangan mengenai telur dan kolesterol adalah terutamanya berkaitan dengan makan kuning telur, di mana majoriti kolesterol diet tertumpu, kata O'Neal.
Satu telur besar mengandungi kira-kira 200 miligram kolesterol diet, menurut Pusat Data Makanan USDA.
"Telur pastinya merupakan sumber kolesterol diet yang lebih besar, tetapi perkaitan antara penggunaan kolesterol diet biasa, dan kemudian kolesterol tinggi (darah) dan penyakit arteri koronari, belum terbukti dengan baik," kata Dave.
Hubungan antara diet dan kolesterol darah telah diperdebatkan selama beberapa dekad, dan menurut ulasan 2022 yang diterbitkan dalam Nutrien, penyelidikan baru-baru ini masih belum dapat mewujudkan pautan langsung.
Jadi, jika anda seorang yang berisiko untuk kolesterol tinggi, mungkin lebih penting untuk mengalihkan perhatian anda kepada jumlah lemak tepu yang terkandung dalam telur rebus.
Itu kerana diet tinggi lemak tepu berkait rapat dengan kolesterol darah tinggi, yang meningkatkan risiko anda untuk penyakit jantung dan strok, kata Dave.
Walau bagaimanapun, walaupun anda mempunyai kolesterol tinggi, ia masih tidak bermakna anda perlu mengelakkan telur rebus.
Jika anda mengikuti corak pemakanan seimbang yang mengehadkan pengambilan lemak tepu anda di kawasan lain, seperti menukar daging merah dengan daging tanpa lemak, mengelakkan makanan ultra-proses dan sebaliknya makan banyak sayur-sayuran, telur rebus boleh (secara sederhana) boleh menjadi tambahan yang berkhasiat dan kaya protein untuk diet anda, kata O'Neal.
Dan seperti biasa, jika anda mempunyai sebarang masalah pemakanan, berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda untuk membincangkan corak pemakanan yang menyokong keperluan kesihatan individu anda.
Sumber: health & wellness - USA hari ini.
0 comments: