Penyelidikan menyerlahkan perkaitan teh hijau bersama lemon dengan pelbagai manfaat kesihatan, termasuk menggalakkan penurunan berat badan, meningkatkan kesihatan jantung dan melindungi daripada kanser.
Oleh sebab itu, teh hijau dengan lemon bukan sekadar minuman yang menenangkan untuk dinikmati pada bila-bila masa sepanjang hari, tetapi ia juga padat dengan manfaat kesihatan yang ketara, termasuk yang berikut:
Medical News Today melaporkan bahawa teh hijau mengandungi kafein dan sejenis flavonoid yang dipanggil catechin, yang merupakan antioksidan.
Penyelidikan menunjukkan bahawa kedua-dua sebatian ini boleh mempercepatkan metabolisme.
Catechin boleh membantu memecahkan lemak berlebihan, manakala kedua-dua catechin dan kafein boleh meningkatkan jumlah tenaga yang diperlukan oleh badan.
2. Mencegah diabetes
Sementara itu, lemon mempunyai indeks glisemik (GI) yang rendah iaitu kira-kira 20, yang bermaksud ia kurang berkemungkinan untuk meningkatkan paras gula dalam darah berbanding makanan lain.
Lemon juga tinggi dengan serat larut, yang boleh membantu mengawal paras gula dan kolesterol dalam darah. Selain itu, kandungan vitamin C dalam lemon boleh membantu menurunkan kadar gula darah.
3. Meningkatkan kesihatan jantung
Kedua-dua teh hijau dan lemon menyokong kesihatan jantung dengan meningkatkan fungsi saluran darah, mengurangkan keradangan, dan mengekalkan tahap kolesterol yang sihat.
Pengambilan yang kerap telah dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah.
Satu kajian yang diterbitkan di Perpustakaan Perubatan Negara A.S. menunjukkan bahawa lemon mempunyai pelbagai fungsi bioaktif dan memberikan kesan perlindungan terhadap tekanan oksidatif, penuaan, dan kanser.
Ini juga telah ditunjukkan untuk meningkatkan fungsi kognitif. Sementara itu, kandungan katekin dalam teh hijau boleh melindungi daripada gangguan saraf.
Satu kajian yang diterbitkan di Perpustakaan Perubatan Negara A.S. menunjukkan bahawa EGCG teh hijau mempunyai potensi anti-radang dan antikanser yang paling hebat, mempunyai keupayaan untuk mencegah pelbagai jenis kanser.
Selain itu, buah sitrus, termasuk lemon, telah dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk beberapa jenis kanser.
Sumber: vnexpress
0 comments: