Kalau salah teknik rebus kacang kuda, ia boleh jadi keras, lambat masak dan tak empuk. Kalau terlebih rebus pula, kacang boleh jadi ‘benyek’ dan hancur pula.
Ada juga yang anggap bahawa merebus kacang kuda memakan masa yang lama. Tapi sebenarnya ada cara mudah dan cepat yang boleh dicuba. Ikut tips yang dikongsi oleh Puan Ani Zam di bawah.
Langkah-langkah rebus kacang kuda:
- Rendam setengah kilo kacang kuda semalaman.
- Pada pagi keesokannya, cuci kacang hingga bersih dan toskan.
- Masukkan kacang ke dalam periuk nasi (rice cooker) dan tambahkan air sehingga melepasi aras kacang.
- Hidupkan suis periuk nasi (pastikan periuk dalam keadaan “on” untuk kacang masak dengan baik).
- Tambahkan setengah sudu teh serbuk bikarbonat (soda) untuk mempercepatkan kacang menjadi empuk.
- Setelah air mula mendidih, masukkan garam, gula, dan serbuk kunyit secukupnya.
- Masak sehingga kacang kuda empuk.
- Apabila kacang sudah empuk, matikan suis periuk nasi dan angkat periuk.
- Tuang kacang ke dalam tapisan untuk mengeluarkan lebihan air.
- Sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba!
0 comments: