Katekin adalah sebatian yang bertanggungjawab dalam melindungi badan daripada penyakit. Kajian menunjukkan bahawa teh hijau meningkatkan aktiviti kedua-dua enzim yang berperanan dalam melindungi sel daripada kerosakan spesis oksigen reaktif dan mengurangkan oksida nitrik dalam darah.Malondialdehye, yang merupakan penunjuk aras bagi tekanan oksidatif turut berkurangan kerana pengambilan teh hijau.
2. Menghalang Badan Daripada Berasa Mengantuk
Bagi yang bukan penggemar minum kopi, teh hijau juga menjadikan kita tidak berasa mengantuk. Ini kerana teh hijau turut mengandungi perasang iaitu kafein. Walaupun begitu, kuantiti kafein dalam teh hijau tidak sebanyak dalam kopi akan tetapi cukup untuk menghasilkan respon tanpa memberikan kesan berdebar-debar.
Antara salah satu sebab terdapat golongan yang tidak menggemari kopi adalah kerana kopi akan menyebabkan jantung berdebar dan perasaan menjadi gelisah. Kafein memberikan kesan kepada otak kerana menghalang neurotransmitter yang dipanggil sebagai adenosin. Ini akan meningkatkan neuron dan neurotransmitter seperti dopamin dan norepinephrine.
3. Meningkatkan fungsi otak
Kajian menunjukkan bahawa kafein akan meningkatkan fungsi otak seperti mengawal perasaan, masa tindak balas, memori dan kewaspadaan. Selain daripada kafein, asid amino L-tianin. L-tianin akan meningkatkan neurotransmitter GABA, yang memberikan kesan anti berdebar-debar.Ini akan meningkatkan dopamin dan penghasilan gelombang- dalam otak. Kajian menunjukkan bahawa kafein dan L-tianin mempunyai kesan sinergi dimana kedua-kedua ini akan memberikan kesan yang hebat dalam meningkatkan fungsi otak apabila digabungkan bersama.
Teh hijau mengandungi kedua-dua komponen ini dan menjadi pilihan golongan yang tidak menggemar kopi. Ini kerana teh hijau akan memberikan kesan sama seperti kafein dalam kopi tetapi pada paras yang lebih rendah.
4. Meningkatkan Pembakaran Lemak
Berita baik untuk golongan yang ingin menurunkan paras lemak dalam badan, teh hijau membantu dalam meningkatkan kadar metolisme dan pembakaran lemak. Satu kajian yang melibatkan 10 lelaki yang sihat telah diberikan ekstrak teh hijau.
Keputusan menunjukkan bahawa mereka berjaya membakar kalori sebanyak 4%. Dalam kajian lain yang melibatkan 12 lelaki yang sihat, ekstrak teh hijau meningkatkan proses pengoksidaan lemak sebanyak 17%. Kajian yang melibatkan golongan obes, menunjukkan penurunan dari segi peratus lemak dalam badan, berat badan, ukur lilit pinggang dan lemak perut apabila mereka diberikan teh hijau dalam tempoh 12 minggu.
Kafein dalam teh hijau turut meningkatkan kekuatan fizikal kerana menukarkan asid lemak dalam tisu lemak kepada tenaga.
3. Meningkatkan fungsi otak
Kajian menunjukkan bahawa kafein akan meningkatkan fungsi otak seperti mengawal perasaan, masa tindak balas, memori dan kewaspadaan. Selain daripada kafein, asid amino L-tianin. L-tianin akan meningkatkan neurotransmitter GABA, yang memberikan kesan anti berdebar-debar.Ini akan meningkatkan dopamin dan penghasilan gelombang- dalam otak. Kajian menunjukkan bahawa kafein dan L-tianin mempunyai kesan sinergi dimana kedua-kedua ini akan memberikan kesan yang hebat dalam meningkatkan fungsi otak apabila digabungkan bersama.
Teh hijau mengandungi kedua-dua komponen ini dan menjadi pilihan golongan yang tidak menggemar kopi. Ini kerana teh hijau akan memberikan kesan sama seperti kafein dalam kopi tetapi pada paras yang lebih rendah.
4. Meningkatkan Pembakaran Lemak
Berita baik untuk golongan yang ingin menurunkan paras lemak dalam badan, teh hijau membantu dalam meningkatkan kadar metolisme dan pembakaran lemak. Satu kajian yang melibatkan 10 lelaki yang sihat telah diberikan ekstrak teh hijau.
Keputusan menunjukkan bahawa mereka berjaya membakar kalori sebanyak 4%. Dalam kajian lain yang melibatkan 12 lelaki yang sihat, ekstrak teh hijau meningkatkan proses pengoksidaan lemak sebanyak 17%. Kajian yang melibatkan golongan obes, menunjukkan penurunan dari segi peratus lemak dalam badan, berat badan, ukur lilit pinggang dan lemak perut apabila mereka diberikan teh hijau dalam tempoh 12 minggu.
Kafein dalam teh hijau turut meningkatkan kekuatan fizikal kerana menukarkan asid lemak dalam tisu lemak kepada tenaga.
5. Mengurangkan Risiko Kanser
Penyakit kanser terjadi kerana pertumbuhan sel yang tidak terkawal dan menjadi salah satu punca kematian di dunia. Kajian menunjukkan bahawa kerosakn oksidatif akan menyebabkan keradangan kronik dan mendorong berlakunya penyakit kronik seperti kanser.
Antioksidan dalam teh hijau akan melindungi daripada kerosakan oksidatif dan teh hijau adalah sumber terbaik antioksidan. Beberapa kajian telah membuktikan kesan positif teh hijau terhadap kesihatan. Pertama, teh hijau mengurangkan risiko kanser payudara dalam kalangan wanita sebanyak 20 – 30%.
Kedua, kajian yang dijalankan terhadap sekumpulan lelaki mengurangkan risiko prostat. Manakala satu lagi kajian berdasarkan 29 analisis munjukkan bahawa pengambilan teh hijau megurangkan risiko kanser usus.
6. Melindungi Otak Daripada Penuaan
Penyakit kanser terjadi kerana pertumbuhan sel yang tidak terkawal dan menjadi salah satu punca kematian di dunia. Kajian menunjukkan bahawa kerosakn oksidatif akan menyebabkan keradangan kronik dan mendorong berlakunya penyakit kronik seperti kanser.
Antioksidan dalam teh hijau akan melindungi daripada kerosakan oksidatif dan teh hijau adalah sumber terbaik antioksidan. Beberapa kajian telah membuktikan kesan positif teh hijau terhadap kesihatan. Pertama, teh hijau mengurangkan risiko kanser payudara dalam kalangan wanita sebanyak 20 – 30%.
Kedua, kajian yang dijalankan terhadap sekumpulan lelaki mengurangkan risiko prostat. Manakala satu lagi kajian berdasarkan 29 analisis munjukkan bahawa pengambilan teh hijau megurangkan risiko kanser usus.
Penyakit kanser terjadi kerana pertumbuhan sel yang tidak terkawal dan menjadi salah satu punca kematian di dunia. Kajian menunjukkan bahawa kerosakn oksidatif akan menyebabkan keradangan kronik dan mendorong berlakunya penyakit kronik seperti kanser.
Antioksidan dalam teh hijau akan melindungi daripada kerosakan oksidatif dan teh hijau adalah sumber terbaik antioksidan. Beberapa kajian telah membuktikan kesan positif teh hijau terhadap kesihatan. Pertama, teh hijau mengurangkan risiko kanser payudara dalam kalangan wanita sebanyak 20 – 30%.
Kedua, kajian yang dijalankan terhadap sekumpulan lelaki mengurangkan risiko prostat. Manakala satu lagi kajian berdasarkan 29 analisis munjukkan bahawa pengambilan teh hijau megurangkan risiko kanser usus.
6. Melindungi Otak Daripada Penuaan
Penyakit kanser terjadi kerana pertumbuhan sel yang tidak terkawal dan menjadi salah satu punca kematian di dunia. Kajian menunjukkan bahawa kerosakn oksidatif akan menyebabkan keradangan kronik dan mendorong berlakunya penyakit kronik seperti kanser.
Antioksidan dalam teh hijau akan melindungi daripada kerosakan oksidatif dan teh hijau adalah sumber terbaik antioksidan. Beberapa kajian telah membuktikan kesan positif teh hijau terhadap kesihatan. Pertama, teh hijau mengurangkan risiko kanser payudara dalam kalangan wanita sebanyak 20 – 30%.
Kedua, kajian yang dijalankan terhadap sekumpulan lelaki mengurangkan risiko prostat. Manakala satu lagi kajian berdasarkan 29 analisis munjukkan bahawa pengambilan teh hijau megurangkan risiko kanser usus.
7. Mengurangkan Nafas Berbau
Teh hijau turut memberikan kesan terhadap kesihatan mulut. Ini kerana sebatian katekin menghalang pertumbuhan bakteria lantas mengurangkan risiko jangkitan. Streptococcus mutans adalah bakteria yang selalu ditemui dalam mulut. Bakteria ini akan menyebabkan pembentukan plak, kaviti dan pereputan gigi. Kajian menunjukkan bahawa katekin akan menghalang pertumbuhan bakteria dalam mulut.
Teh hijau turut memberikan kesan terhadap kesihatan mulut. Ini kerana sebatian katekin menghalang pertumbuhan bakteria lantas mengurangkan risiko jangkitan. Streptococcus mutans adalah bakteria yang selalu ditemui dalam mulut. Bakteria ini akan menyebabkan pembentukan plak, kaviti dan pereputan gigi. Kajian menunjukkan bahawa katekin akan menghalang pertumbuhan bakteria dalam mulut.
8. Membantu Mengawal Paras Gula Dalam Darah
Menurut Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan morbiditi (NHMS) 2019 menunjukkan bahawa seorang daripada lima orang dewasa atau kira-kira 3.9 juta orang berumur 18 tahun ke atas menghidap penyakit kencing manis.
Penyakit kencing manis berlaku apabila paras gula dalam darah meningkat yang disebabkan oleh kerintangan insulin atau tidak berupaya dalam menghasilkan insulin.
Kajian menunjukkan bahawa teh hijau meningkatkan sensitiviti insulin dan mengurangakn paras gula dalam darah. Satu kajian yang dijalankan di Jepun menunjukkan bahawa golongan yang mengamalkan teh hijau dalam diet seharian kurang berisiko (anggaran 42%) untuk menghidap penyakit kencing manis.
Menurut Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan morbiditi (NHMS) 2019 menunjukkan bahawa seorang daripada lima orang dewasa atau kira-kira 3.9 juta orang berumur 18 tahun ke atas menghidap penyakit kencing manis.
Penyakit kencing manis berlaku apabila paras gula dalam darah meningkat yang disebabkan oleh kerintangan insulin atau tidak berupaya dalam menghasilkan insulin.
Kajian menunjukkan bahawa teh hijau meningkatkan sensitiviti insulin dan mengurangakn paras gula dalam darah. Satu kajian yang dijalankan di Jepun menunjukkan bahawa golongan yang mengamalkan teh hijau dalam diet seharian kurang berisiko (anggaran 42%) untuk menghidap penyakit kencing manis.
9. Menghalang Penyakit Jantung
Penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan strok merupakan salah satu punca kematian di seluruh dunia. Kajian menunjukkan teh hijau mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular kerana berpotensi dalam mengurangkan paras kolesterol dan kolesterol-LDL iaitu kolesterol jahat.
Teh hijau turut meningkatkan kapasiti antioksidan dalam darah. Ini akan melindungi partikel kolesterol-LDL daripada proses pengoksidaan yang menyebabkan penyakit jantung.
Penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan strok merupakan salah satu punca kematian di seluruh dunia. Kajian menunjukkan teh hijau mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular kerana berpotensi dalam mengurangkan paras kolesterol dan kolesterol-LDL iaitu kolesterol jahat.
Teh hijau turut meningkatkan kapasiti antioksidan dalam darah. Ini akan melindungi partikel kolesterol-LDL daripada proses pengoksidaan yang menyebabkan penyakit jantung.
10. Meningkatkan Kekuatan Tulang
Pengambilan teh hijau meningkatkan ketumpatan mineral dalam tulang dan melindungi daripada tulang patah. Masalah tulang patah sering terjadi kepada golongan yang merokok, penggemar kopi susu dan golongan yang menjalani terapi hormon. Kajian menunjukkan bahawa ekstrak teh hijau meningkatkan aktiviti sel tulang.
Pengambilan teh hijau meningkatkan ketumpatan mineral dalam tulang dan melindungi daripada tulang patah. Masalah tulang patah sering terjadi kepada golongan yang merokok, penggemar kopi susu dan golongan yang menjalani terapi hormon. Kajian menunjukkan bahawa ekstrak teh hijau meningkatkan aktiviti sel tulang.
Kesimpulan
Sebagai penutup, pelbagai kajian yang dijalankan dalam makmal membuktikan bahawa kesan positif teh hijau terhadap kesihatan. Namun demikian, diharapkan agar lebih banyak kajian dilakukan terutamanya bukti klinikal terhadap manusia.Ini untuk mengetahui kesan teh hijau terhadap kesihatan. pengambilan dos yang selamat dan mekanisme yang terlibat. Walaupun teh hijau memberikan kebaikan kepada kesihatan, pengambilan teh hijau yang terlalu banyak tidak digalakkan terutamanya kepada pesakit yang menghidap penyakit kronik.
Sebagai contoh, satu kajian terhadap haiwan menunjukkan pengambilan teh hijau secara berlebihan menyebabkan kerosakan pada DNA pankreas dan hati. Sebagaimana dalam Islam, konsep wasatiyyah turut diterapkan dalam pemakanan kita untuk memastikan kesihatan kita terjaga.
Sebagai penutup, pelbagai kajian yang dijalankan dalam makmal membuktikan bahawa kesan positif teh hijau terhadap kesihatan. Namun demikian, diharapkan agar lebih banyak kajian dilakukan terutamanya bukti klinikal terhadap manusia.Ini untuk mengetahui kesan teh hijau terhadap kesihatan. pengambilan dos yang selamat dan mekanisme yang terlibat. Walaupun teh hijau memberikan kebaikan kepada kesihatan, pengambilan teh hijau yang terlalu banyak tidak digalakkan terutamanya kepada pesakit yang menghidap penyakit kronik.
Sebagai contoh, satu kajian terhadap haiwan menunjukkan pengambilan teh hijau secara berlebihan menyebabkan kerosakan pada DNA pankreas dan hati. Sebagaimana dalam Islam, konsep wasatiyyah turut diterapkan dalam pemakanan kita untuk memastikan kesihatan kita terjaga.
Sumber: Root of Science
0 comments: