21 Januari 2024

Khasiat Buah Betik untuk Kesihatan




Buah betik merupakan keperluan sebagai sumber makanan pencuci mulut selepas selesai makan. Pada hakikatnysa belum semua tahu tidak bahwa buah betik manis dan segar mengandungi khasiat tersendiri berfaedah terhadap kesihatan tubuh manusia.

Menurut laporan World Cancer Research Fund International, membiasakan secara berterusan memakan buah betik dapat mencegah dan mengatasi pelbagai penyakit.

Kandungan gizi di dalam buah betik antaranya serat, folat, kalium, kalsium, magnesium, serta vitamin A, C, B1, B3, B5, E, dan K.

Antara lain dikongsijan khasiat buah betik yang sangat berfaedah terhadap kesihatan tubuh adalah

1. Membantu Menurunkan Berat Badan

Kandungan kalori pada buah betik adalah rendah dan isinya juga kaya dengan serat.
Kadar nutrisi, pada setiap 100 gram buah betik mengandungi 46 kalori dan 1,6 gram serat.

Ini bermakna buah betik dapat membantu menurunkan berat badan. Serat yang terdapat pada buah betik dapat merakan kekenyangan serts bertahan agak lama.


2. Meningkatkan Kekebalan Tubuh

Buah betik mengandungi sumber antioksidan yang berfungsi untuk kesehatan tubuh, termasuklah sumber vitamin C. Pada setiap 100 gram buah betik terdapat 78 mg vitamin C.

Ianya dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan memberikan perlindungan dari risiko sebaran penyakit dan infeksi selain mengurankan keinginan makan berlebihan.

3. Mencegah Kanser

Mengijut sumber pengkajia paksr mengatakan bahwa kandungan antioksidan dalam buah betik dapat mengurangkan risiko ancaman beberapa jenis kanser.

Antioksidan likopen pada buah betik boleh mengurangkan risiko stres oksidatif pencetus kanser. Betakaroten dalam buah betik pula dapat mengurangkan risiko kanser prostat.
 
Namun demikian, diperlukan penelitian lanjutan untuk mengetahui kadar pemakanan buah betik supaya berkenaan untuk mencegah timbul nya kanser.

4. Meningkatkan Kesehatan Jantung

Manfaat makan pepaya berikutnya, yaitu meningkatkan kesehatan jantung. Menurut satu kajiselidik menunjukkan di mana memakan buah tinggi likopen dan vitamin C, seperti buah betik dapat membantu mencegah penyakit jantung.


5. Menurunkan Peradangan

Peradangan merupakan punca mengundang pelbagai penyakit. Sistema pemakanan yang tidak seimbang dan cara gaya hidup yang tidak sihat Akan menggalakkab peradangan.
 
Salah satu daripada kebaikan memakan buah betik demi kesihatan dapat menurunkan pengaruh munculnya peradangan, kerana buah betik tinggi sumber karotenoid yang mencegah timbulnya peradangan.

6. Mengawal Risiko Penyakit Kulit

Radikal bebas berlebihan boleh menyebabkan kulit menjadi kendur, dan banyak kedutab serta lain lain masakah kulit. Vitamin C dan likopen Yan terkandung pada buah betik berkesan melindungi kulit daripada penuaan (awet Musa).

7. Mengelak Penyakit Alzheimer

Sehingga Kini mesih belum diketahui penyebab sebenar penyakit Namun begitu, stres oksidatif dipercayai mempengaruhi kewihudan penyakit berkenaan.
 
Ketidakseimbangan kadar antioksidan dan radikal bebas dalam tubuh dipercayai boleh menjejaskan sel otak.

Sebuah kajiselidik melaporkan bahwa produk fermentasi buah betik dapat mengurangkan proses stres oksidatif pada pesakit Alzheimer dan menurunkan perkembangan penyakit tersebut.

8. Mengawal Kadar Gula Dalam Darah

Khasiat buah betik juga boleh diniknati oleh pesakit diabetes. Sungguhpun ianya rasa manis, buah betik memiliki indeks glikemik yang rendah sehingga dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah.
 
Oleh sebab itu, bagi orang yang mengalami penyakit diabetes, boleh memakan buah betik is sangat membantu..
 

9. Menyihatkan Saluran Pencernaan

Kandungan serat dalam buah betik baik untuk saluran pencernaan sehingga boleh bebas dari gangguan sembelit. Makan buah betik secara berterusan bagus untuk usus berfungsi secara teratur.


10. Menurunkan Stress

Sememangnya buah-buahan kaya vitamin C, sepert buah betik, kiwi dan limau dapat membantu menurunkan stres pada tubuh. Keran, vitamin C dapat membantu menjaga tubuh menghasilkan hormon stres yang rendah.

11. Menyehatkan Mata

Selain memiliki vitamin C dan E, pepaya mengandung sejumlah nutrisi lain, seperti lutein dan zeaxanthin. Keduanya merupakan antioksidan yang berguna untuk menjaga kesehatan mata.

Lutein dan zeaxanthin dapat menurunkan risiko terkena penyakit penuaan pada retina mata alias age-related macular degeneration.


12. Melancarkan Pencernaan

Sudah sedia maklum bahawa buah betik sangat sesuai untuk kelancaran pencernaan. Kerana buah betik mengandungi sumber serat, air, dan enzim papain yang mudah dicerna oleh usus.

13. Menyehatkan Rambut
 
Selain menjadikan kulit glowing, rutin makan buah betik juga boleh membuatkan rambut lebih bersinar. Buah betik kaya dengan vitamin A, antioksidan dan asam folat yang membekalkan nutrisi pada kulit kepala hingga helaian rambut. Selain itu rambut terhindar dari keguguran Jika kerap memakan buah betik.


Sumner: KlikDoktor

Related Posts:

0 comments: