Oleh itu, ramai orang berpendapat bahawa makanan adalah ubat.
Namun, diet sahaja tidak boleh dan tidak boleh menggantikan ubat dalam semua keadaan. Walaupun banyak penyakit boleh dicegah, dirawat, atau disembuhkan dengan perubahan diet dan gaya hidup, ramai yang lain tidak boleh.
Artikel ini menerangkan kesan perubatan makanan, termasuk makanan yang patut dan tidak boleh digunakan untuk penyembuhan.
Bagaimana makanan menyuburkan dan melindungi badan anda
Banyak nutrien dalam makanan menggalakkan kesihatan dan melindungi badan anda daripada penyakit.
Makan keseluruhan, makanan berkhasiat adalah penting kerana bahan uniknya berfungsi secara sinergistik untuk mencipta kesan yang tidak boleh direplikasi dengan mengambil suplemen.
Vitamin dan mineral
Walaupun badan anda hanya memerlukan sejumlah kecil vitamin dan mineral, ia penting untuk kesihatan anda.
Walau bagaimanapun, diet Barat - tinggi dalam makanan diproses dan rendah dalam makanan keseluruhan seperti hasil segar - biasanya kekurangan vitamin dan mineral. Kekurangan sedemikian boleh meningkatkan risiko penyakit anda dengan ketara.
Contohnya, pengambilan vitamin C, vitamin D dan folat yang tidak mencukupi boleh membahayakan jantung anda, menyebabkan disfungsi imun dan meningkatkan risiko kanser tertentu.
Sebatian tumbuhan yang bermanfaat
Makanan berkhasiat, termasuk sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang, dan bijirin, mempunyai banyak sebatian bermanfaat, seperti antioksidan.
Antioksidan melindungi sel daripada kerosakan yang mungkin membawa kepada penyakit.
Malah, kajian menunjukkan bahawa orang yang dietnya kaya dengan antioksidan polifenol mempunyai kadar kemurungan, diabetes, demensia dan penyakit jantung yang lebih rendah.
Serat
Serat adalah bahagian penting dalam diet yang sihat. Ia bukan sahaja menggalakkan penghadaman dan penyingkiran yang betul tetapi juga memberi makan kepada bakteria berfaedah dalam usus anda.
Oleh itu, makanan berserat tinggi seperti sayur-sayuran, kekacang, bijirin dan buah-buahan membantu melindungi daripada penyakit, mengurangkan keradangan dan meningkatkan sistem imun anda.
Sebaliknya, diet rendah serat dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit, termasuk kanser kolon dan strok.
Protein dan lemak sihat
Protein dan lemak dalam keseluruhan makanan berkhasiat memainkan pelbagai peranan penting dalam badan anda.
Asid amino — bahan binaan protein — membantu fungsi imun, sintesis otot, metabolisme dan pertumbuhan, manakala lemak membekalkan bahan api dan membantu menyerap nutrien.
Asid lemak omega-3, yang terdapat dalam makanan seperti ikan berlemak, membantu mengawal keradangan dan dikaitkan dengan peningkatan kesihatan jantung dan imun.
RINGKASAN
Makanan yang lengkap dan berkhasiat mempunyai vitamin, mineral, antioksidan, serat, protein dan lemak, yang semuanya menggalakkan kesihatan dan merupakan kunci kepada fungsi badan yang optimum.
Sumber: Healthline
0 comments: