Telur sering disebut-sebut sebagai sumber protein yang hebat dan satu tan nutrien lain.
Telur adalah ruji sarapan biasa, tetapi ia juga kelihatan pada banyak hidangan lain. Jika anda kerap makan telur, anda mungkin tertanya-tanya sama ada ia adalah sumber protein yang baik. Adakah "meletakkan telur di atasnya" benar-benar cara yang baik untuk membina otot atau mengisi anda?
Sebelum ini, dapatkan sudu telur termasuk berapa banyak protein dalam setiap satu, berapa banyak yang perlu dimakan dalam sehari, perbezaan antara mentah dan masak dan sama ada telur baik untuk penurunan berat badan atau tidak.
Berapa banyak protein dalam telur?
Satu telur besar mempunyai 6 gram protein dan 70 kalori. Telur juga merupakan sumber iodin, vitamin B12, biotin, kolin, dan selenium yang sangat baik. Selain itu, ia mengandungi vitamin E, A, D, beberapa vitamin B, folat, dan zink.
"Persepsi biasa ialah putih telur mengandungi lebih banyak protein daripada kuning telur, yang benar, " kata Elizabeth Shaw, MS, RDN, CPT, pakar diet media pemakanan berasaskan Prague, penulis bebas dan pengarang empat kali. Satu putih telur besar mengandungi 3.6 gram protein manakala satu kuning telur besar mengandungi 2.7 gram protein, menjadikan kandungan protein putih telur lebih besar sedikit, "kata Shaw.
Tetapi, selebihnya nutrien bermanfaat (vitamin, mineral, lemak sihat dan antioksidan) terdapat dalam kuning telur, jadi makan keseluruhan telur adalah penting.
"Dua telur besar membekalkan kira-kira 12 gram protein berkualiti tinggi, menawarkan kira-kira 26% daripada elaun pemakanan (RDA) yang disyorkan protein, yang ditetapkan pada 46 gram untuk wanita," kata Shaw.
"Walaupun ini kelihatan seperti jumlah protein yang baik, keperluan protein individu sangat berbeza berdasarkan umur, jantina dan tahap aktiviti seseorang, dan ramai pakar kesihatan mengesyorkan lebih daripada 1 hingga 1.4 g / kg protein setiap hari," tambahnya. Untuk individu 150 paun, itu kira-kira 70 gram atau lebih tinggi setiap hari. Dalam kes ini, protein daripada dua telur sahaja tidak mencukupi untuk individu yang aktif. Shaw mengesyorkan menggabungkan telur dengan makanan lain yang mengandungi protein, seperti roti bijirin penuh, kekacang, tauhu atau ayam.
Adakah telur mentah mempunyai lebih banyak protein daripada telur masak?
"Kedua-dua telur mentah dan masak menyediakan 6 gram protein berkualiti tinggi," kata Shaw. Tidak selamat untuk makan telur mentah kerana ia boleh mengandungi salmonella, bakteria yang menyebabkan keracunan makanan. Shaw berkata anda perlu memasak telur anda dengan teliti hingga 145 darjah F untuk memastikan ia selamat untuk dimakan.
Adakah telur baik untuk penurunan berat badan?
Telur adalah salah satu pilihan utama untuk makanan berprotein tinggi, rendah kalori yang membantu penurunan berat badan. "Malah, penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan telur sebagai sebahagian daripada diet terhad kalori meningkatkan usaha penurunan berat badan para peserta," kata Shaw.
Dia mengaitkan penemuan ini kepada protein dan lemak dalam telur, yang boleh membantu rasa kenyang. "Dalam erti kata lain, anda mungkin kurang berkemungkinan mengunyah tanpa berfikir selepas makan makanan yang mengandungi telur," kata Shaw. Gandingkan telur dengan makanan mesra penurunan berat badan yang lain, seperti bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran serta protein tanpa lemak yang lain.
Banyak sumber protein sihat yang lain harus mendapat tempat dalam diet. Protein tanpa lemak termasuk ayam, seperti ayam atau ayam belanda, pilihan berasaskan tumbuhan, seperti kekacang, tauhu, lentil, tempe dan seitan. Produk tenusu rendah lemak, seperti yogurt, susu rendah lemak atau keju kotej juga merupakan protein tanpa lemak.
Sesetengah kacang, seperti badam dan pistachio, dan biji, seperti biji labu, adalah sumber protein yang baik. Kacang dan biji juga kaya dengan lemak tak tepu yang sihat. Begitu juga dengan ikan, seperti tuna, salmon atau ikan putih, yang tinggi protein dan lemak sihat.
Akhir sekali, bijirin penuh, seperti oat, beras perang, quinoa, farro, popcorn dan pilihan lain juga mempunyai protein.
Sesetengah kacang, seperti badam dan pistachio, dan biji, seperti biji labu, adalah sumber protein yang baik. Kacang dan biji juga kaya dengan lemak tak tepu yang sihat. Begitu juga dengan ikan, seperti tuna, salmon atau ikan putih, yang tinggi protein dan lemak sihat.
Sumber: today.com
0 comments: